Δείτε πόση μνήμη χρησιμοποιούν τα addons σε Chrome

Live ΔΩΡΕΑΝ ολα τα αθλητικά γεγονότα(2015 updated)

Free Studio κατεβάστε, ... χωρίς να προβληματίζεστε!

Φτίαξτε Online Radio με το Shoutcast – Windows

Συμπίεση 3-D ταινιών με MVC

Multiview video coding (MVC) είναι το νέο πρότυπο για συμπίεση 3-D ταινιών.


Με το MVC οι δύο εικόνες που χρειάζονται για την 3-D προβολή πακετάρονται μαζί έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά το bit rate της ταινίας. Παράλληλα με την σημαντική μείωση των δεδομένων, το MVC παρέχει ταυτόχρονα ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (full high-resolution quality).
Υπερπαραγωγές όπως το Avatar, το UP ή το Toy Story 3 θα φέρουν το 3-D στο σαλόνι, στις τηλεοράσεις και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα και τα νέα Blu-Ray players που μπορούν να παίξουν 3-διαστάσεων ταινίες που βασίζονται στο MVC. Το πρώτο παιχνίδι ποδοσφαίρου που καταγράφηκε σε μορφή 3-D ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Νότιο Αφρική.
Αυτό όμως που λείπει, είναι μια αποτελεσματική μορφή μετάδοσης.
Το πρόβλημα είναι ο ρυθμός μετάδοσης των δεδομένων που απαιτούνται από τις ταινίες – παρά την ταχεία πρόσβαση στο Internet και στις δορυφορικές συνδέσεις. Οι 3-D ταινίες έχουν υψηλότερες ανάγκες για ρυθμό μετάδοσης δεδομένων από των 2-διαστάσεων ταινίες δεδομένου ότι τουλάχιστον δύο εικόνες απαιτούνται για την χωρική αναπαράσταση. Αυτό σημαίνει ότι μια 3-D οθόνη έχει να επιδείξει δύο εικόνες – μία για το αριστερό και μία για το δεξί μάτι.
Οι ερευνητές από το Fraunhofer Institute for Telecommunications, Heinrich-Hertz-Institut, ΗΗΙ στο Βερολίνο της Γερμανίας, έχουν ήδη καταλήξει σε μια τεχνική συμπίεσης για ταινίες κυρίως με HD ποιότητα, που συμπιέζει ταινίες, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα: H.264/AVC video format. Το H.264/AVC είναι για HD ταινίες, το MVC είναι για 3-D ταινίες. Το όφελος είναι η μείωση του ποσοστού των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για το κανάλι μετάδοσης, διατηρώντας παράλληλα την ίδια high-definition ποιότητα.
Τα video από το internet θα πρέπει να φορτώνονται πολύ γρήγορα, έτσι ώστε ο θεατής να μπορεί να παρακολουθήσει τις ταινίες χωρίς διακοπές. Το MVC πακετάρει τις δύο εικόνες που χρειάζονται για την στερεοσκοπική 3-D εικόνα, έτσι ώστε το bit rate των ταινιών να είναι σημαντικά μειωμένο. Αυτές οι 3-D ταινίες είναι μέχρι 40 τοις εκατό μικρότερες.
Οι νέες τηλεοράσεις θα ξεκινήσουν παίζοντας 3-D ταινίες μόνο από Blu-Ray disks που βγαίνουν τώρα και στην τρίτη διάσταση. Το επόμενο βήμα που θα φέρει το 3-D στα σαλόνια μας θα καταστεί δυνατό μέσω της ραδιο-εκπομπής ή μέσω των IPTV καναλιών που λειτουργούν μέσω DSL. Θα είμαστε σε θέση να βιώσουμε την εμπειρία μιας 3-διαστάσεων ταινίας στο σαλόνι μας, στο μέλλον χωρίς 3-D γυαλιά, επειδή το MVC format έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά να κωδικοποιήσει και να συμπιέσει πολλαπλές εικόνες ταυτόχρονα. Θα είναι επίσης δυνατή η αναπαραγωγή ταινιών που είναι κωδικοποιημένες σε MVC σε παλιές τηλεοράσεις. Ο λόγος είναι ότι η πρώτη εικόνα αντιστοιχεί στο σήμα που ο υφιστάμενος τηλεοπτικός δέκτης μπορεί να λάβει και η δεύτερη εικόνα είναι κρυμμένη μέσα στο ίδιο σήμα, έτσι ώστε μόνο οι νέοι δέκτες να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν.
Πηγή: physorg.com
Share |
Next previous home
 

©Copyright GreekPcTeam.info. All rights reserved. Άδεια Creative Commons