Δείτε πόση μνήμη χρησιμοποιούν τα addons σε Chrome

Live ΔΩΡΕΑΝ ολα τα αθλητικά γεγονότα(2015 updated)

Free Studio κατεβάστε, ... χωρίς να προβληματίζεστε!

Φτίαξτε Online Radio με το Shoutcast – Windows

Ασφάλεια του υπολογιστή και των δεδομένων .

Δουλέψτε με μεγαλύτερη ασφάλεια στον υπολογιστή με τη βοήθεια των δωρεάν και αξιόπιστων εργαλειών .

Σε αυτό το άρθρο θέλω να περιγράψω μερικά εργαλεία λογισμικού με την βοήθεια των οποίων θα μπορούσε κανείς να προστατέψει τον υπολογιστή του και τα δεδομένα του από απώλεια, σε αρκετά, θα έλεγα, καλό επίπεδο.

Θα ήθελα να επισημάνω επίσης, ότι όσο καλά και ακριβά προγράμματα προστασίας και αν έχει κανείς εγκατεστημένα στο PC του, δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι δεν θα χτυπηθεί από κάποιο ζημιογόνο λογισμικό. Σίγουρα κάποιοι από εσάς θα το γνωρίζετε, αλλά από την πρακτική μου ξέρω, πως είναι πολλοί και εκείνοι που δεν το ξέρουν.
Επειδή το παρόν άρθρο, μπορεί να διαβάζεται από χρήστες Η/Υ που μπορεί και να μην είναι πολύ έμπειροι, γι’αυτό θα το γράψω όσο γίνεται με πιο απλά λόγια.
Για να μπορείτε να είστε κατά ένα μεγάλο ποσοστό σίγουροι, ότι έχετε το PC σας ασφαλή, θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένα σε αυτό τουλάχιστον (και πιστεύω πως είναι και αρκετά), τα παρακάτω:

  • Ένα πρόγραμμα antivirus, το οποίο θα σας παρέχει προστασία έναντι των πιο γνωστών ιών.
  • Ένα ή δύο antispayware, τα οποία θα αναλάβουν την προστασία από άλλο ζημιογόνο λογισμικό (malware), όπως τα σκουλήκια (worms), τα Trojans, hijackers κ.α.
  • Ένα firewall, το οποίο αποτελεί ένα φίλτρο και ταυτόχρονα, ελεγκτή, ο οποίος θα ελέγχει τι μπαίνει στο PC σας και τι βγαίνει από αυτό (από και προς το δίκτυο), και θα αποτρέπει κάθε προσπάθεια εισόδου/εξόδου χωρίς την άδειά σας, είτε αυτή η προσπάθεια γίνεται από εισβολέα, είτε από κάποιο κακόβουλο λογισμικό.
Παρακάτω θα προτείνω μερικές εφαρμογές, οι οποίες αποτελούν την δική μου επιλογή εδώ και αρκετά χρόνια και μπορώ να πω, πως είμαι αρκετά ικανοποιημένος από αυτές. Άλλωστε, είναι πολύ γνωστές και χρησιμοποιούνται από πάρα πολλούς χρήστες.
 

Πρόγραμμα Antivirus

Ένα πολύ καλό antivirus, ακόμη και στην δωρεάν έκδοσή του, είναι το Antivir της Avira. Από προεπιλογή είναι ρυθμισμένο να εμφανίζει μήνυμα για ενημέρωση κάθε 3 ημέρες, αλλά μπορείτε να το αλλάξετε εύκολα από το παράθυρο των ρυθμίσεων, το οποίο μπορείτε να το εμφανίσετε, πατώντας “Configuration” από το κύριο παράθυρο. Από το ίδιο παράθυρο μπορείτε να κάνετε και άλλες ρυθμίσεις. Στην περίπτωση όμως, που δεν γνωρίζετε από αυτές, μπορείτε να τις αφήσετε ως έχουν, αλλάζοντας μόνο την σάρωση αρχείων, ώστε να σκανάρονται όλα τα αρχεία – “Scan all files”.
Παρόλο που στο κύριο παράθυρο του προγράμματος εμφανίζεται η ημερομηνία λήξης της άδειας χρήσης, αυτή ενημερώνεται αυτόματα μια-δύο εβδομάδες πριν λήξει. Οπότε, το μόνο που σας μένει να κάνετε, είναι να το ενημερώνετε τακτικά, είτε πατώντας το κουμπί “Update”, όποτε εμφανίζεται το μήνυμα για αναβάθμιση, είτε πατώντας δεξί κλικ στο εικονίδιο της κόκκινης ομπρέλας, που εμφανίζεται στο Tray (στην γραμμή εργασιών, δεξιά) και επιλέγοντας την εντολή “Start Update”. 

Προγράμματα Antispyware

Εδώ θέλω να αναφέρω τρία εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιώ στους υπολογιστές μου.
Spybot Search&Destroyπρόσφατα κυκλοφόρησε και νέα έκδοση αυτού του πολύ δημοφιλούς προγράμματος. Στην νέα έκδοση, φορτώνεται αυτόματα κατά την εκκίνηση των Windows και βρίσκεται στο Tray.
Κατά την πρώτη εκκίνησή του σας προτείνει να κάνετε Immunization, δηλαδή να ανοσοποιήσετε τον υπολογιστή σας έναντι κακόβουλων προγραμμάτων, που υπάρχουν στην βάση δεδομένων του. Επίσης σας προτείνει να κάνετε αμέσως ενημέρωση (update). Και καλύτερα να κάνετε το update και ύστερα την ανοσοποίηση, για να αναβαθμιστεί η black list του πρώτα.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει πολλές γλώσσες στο Interface (και την ελληνική) και είναι πολύ απλό στη χρήση. Επίσης είναι διαθέσιμο για πολλά λειτουργικά συστήματα (την πλήρη λίστα των υποστηριζόμενων λειτουργικών συστημάτων μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής).
Ad-Awareείναι και αυτό πολύ γνωστό προϊόν της Lavasoft, το οποίο είναι και πολύ αποτελεσματικό. Ο κύριος «στόχος» του είναι τα διαφημιστικά modules, δηλαδή τα Trojans, τα οποία συλλέγουν από τον υπολογιστή σας τις πληροφορίες για τις προτιμήσεις σας, παρακολουθούν ποια site επισκέπτεστε κτλ. και αποστέλλουν αυτές τις πληροφορίες στους ιδιοκτήτες τους με σκοπό αυτοί να σας βομβαρδίσουν ύστερα με διαφημιστικά μηνύματα υπό μορφή των αναδυόμενων παραθύρων (pop-up), τα οποία αρχίζουν να εμφανίζονται ανεξέλεγκτα στην οθόνη σας.
Βέβαια, εκτός από αυτά, το Ad-Aware εντοπίζει και πολλούς άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού.
Διαθέτει διάφορες επιλογές σάρωσης, όπως "Full system scan", "Smart system scan" και "Use Customl scanning option".
Spyware Terminator είναι ένα εργαλείο, παρόμοιο με το Spybot. Και αυτό επίσης διαθέτει το "Realtime Shield" και από προεπιλογή είναι προγραμματισμένο να κάνει περιοδική σάρωση των αρχείων του σκληρού δίσκου για ύπαρξη διάφορων malware.
Τα τρία αυτά προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιούνται και ταυτόχρονα στον υπολογιστή σας. Εγώ θα πρότεινα έναν από τους δύο συνδυασμούς:
  • Spybot – Ad-Aware
  • Spyware Terminator – Ad-Aware
Πιστεύω, πως το ένα μπορεί να συμπληρώνει το άλλο και μου έχει τύχει αρκετές φορές, το ένα να βρίσκει κάτι, το οποίο το άλλο δεν είχε εντοπίσει. Και τα τρία όμως κάνουν καλή δουλειά και τα συνιστώ οπωσδήποτε.

Firewall

Η ύπαρξη ενός Firewall στον υπολογιστή είναι κάτι το αυτονόητο για τον καθένα, ο οποίος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Μαζί με το antivirus και το antispayware αποτελούν, θα μπορούσα να πω, ένα πλήρες σύστημα προστασίας του υπολογιστή σας.
Πιστεύω, πως για κάποιον που δεν θέλει να απασχολείται με τις ρυθμίσεις του Firewall και να ορίζει τους κανόνες για την λειτουργία του, είναι αρκετά καλή λύση η επιλογή του ενσωματωμένου στα Windows Τοίχου Προστασίας, το οποίο από την έκδοση του Windows με SP2 είναι από προεπιλογή ενεργοποιημένο.
Για όσους δε, έχουν περισσότερες απαιτήσεις και θέλουν να παίρνουν αναφορές από το firewall για κάθε προσπάθεια εισβολής στο PC τους, μπορώ να προτείνω το Comodo Firewall, το οποίο έχει προτιμηθεί από πολλούς χρήστες και έχει τις βέλτιστες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
Τα παραπάνω τρία είδη προγραμμάτων, μαζί με την αγρυπνία σας και τις κατάλληλες γνώσεις για ασφαλής πλοήγηση, μπορούν να σας παρέχουν ένα πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας στις δραστηριότητες σας στο Διαδίκτυο.
Share |
Next previous home
 

©Copyright GreekPcTeam.info. All rights reserved. Άδεια Creative Commons