Δείτε πόση μνήμη χρησιμοποιούν τα addons σε Chrome

Live ΔΩΡΕΑΝ ολα τα αθλητικά γεγονότα(2015 updated)

Free Studio κατεβάστε, ... χωρίς να προβληματίζεστε!

Φτίαξτε Online Radio με το Shoutcast – Windows

Το μέλλον της αναζήτησης στο Internet

 
Της ESTHER DYSON

Φανταστείτε πως γράφοντας μία διεύθυνση στο Google σας ανοίγει ένας κατάλογος με τα πιο κοντινά οικοδομικά τετράγωνα, ενώ η κατάταξη τους γίνεται με βάση την απόσταση. Δεν είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε, αλλά πλησιάζει πολύ. Επιπλέον, βρίσκεστε πολύ κοντά σε αυτό που εξακολουθεί να είναι αποδεκτό όσον αφορά τα περισσότερα εργαλεία αναζήτησης στο Internet. Δεν παίρνετε αυτό που πραγματικά θέλετε ώστε να τελειώσετε την εργασία σας. Παίρνετε ένα κατάλογο με σελίδες που ίσως σας οδηγήσουν σε αυτό.

Αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Ακόμη και τώρα που ο ψηφιοποιημένος κόσμος έστρεψε την προσοχή του από την αναζήτηση στην κοινωνική δικτύωση, το ψάξιμο εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον.
Ας δούμε την ανάπτυξη της online αναζήτησης με την ευρύτερη δυνατή έννοια. Πρώτα ήρθε το Yahoo!!!, με τον προσεκτικά διαμορφωμένο κατάλογο του, που απαρτίζεται από ενδιαφέρουσες σελίδες. Μετά ήρθε παράπλευρα το Google, και ο συνιδρυτής Larry Page καινοτόμησε στη διάταξη των ιστοσελίδων του εργαλείου αναζήτησης όχι μόνο σε επίπεδο περιεχομένου, αλλά τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των άλλων ιστοσελίδων που συνδέονται με αυτές.

Η κοινωνική δικτύωση φέρνει μαζί της μία νέα ενόραση. Ο κόσμος είναι πιθανό να αγοράζει ό,τι του συστήνουν φίλοι, κι έτσι εξηγείται ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι του μάρκετινγκ πρέπει να αναλώνουν χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα και να πλαισιώνουν τη συζήτηση, αντί να τη διακόπτουν με την παραδοσιακή διαφήμιση.

Oμως, τι συμβαίνει όταν κάτω από την επιρροή φίλων, ο κόσμος αποφασίζει μέσω ενεργειών να αγοράσει κάτι ή να αναλάβει κάποια δράση; Αυτός ο μακρύς κατάλογος από μπλε δεσμούς σε σελίδες, που μπορεί ή όχι να περιέχει ό,τι ζητούν μοιάζει απαρχαιωμένος.

Τώρα, όμως, γίνεται κάτι ώστε αυτό να παγιωθεί και δεν είναι απλώς μία πιο ελκυστική υποδομή. Είναι διάρθρωση - το ίδιο είδος περιεχομένου που προμήθευε ο παλιός κατάλογος του Yahoo!!!, μόνο που αυτή τη φορά εμφανίζεται αυτόματα κι έχει μεγαλύτερο βάθος - αφού δεν εκτείνεται μόνο σε κάποιες κατηγορίες όπως ο αθλητισμός ή το ταξίδι.

Για παράδειγμα, αυτό που θέλει ο κόσμος (και πλέον το παίρνει) όταν αναζητά προϊόντα δεν είναι ένας κατάλογος με σελίδες, αλλά ένα σετ προϊόντων που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημαντική επίδειξη μόδας. Θέλουν ένα χάρτη του χώρου των προϊόντων, όχι ένα κατάλογο. Βεβαίως, η πρόκληση είναι ότι κάθε είδος προϊόντος έχει μία διαφορετική δομή κι ένα διαφορετικό σετ χαρακτηριστικών.

Ας δούμε για παράδειγμα τα κρασιά: Μπορείτε να τα ταξινομήσετε ανάλογα με την τιμή, τη χρονιά παραγωγής, ή την ονομασία προέλευσης, ή αλλιώς σε κόκκινα, λευκά ή ροζέ, ή ανάλογα με τη σπιρτάδα τους ή το άφρισμα. Στα ρούχα, θέλετε μεγέθη και χρώματα - κι ίσως κάποια στοιχεία ανάλογα με τα προσωπικά σας χαρακτηριστικά - και σίγουρα ένα κουμπί που να λέει «αγόρασε τώρα».

Κάποιοι τομείς, όπως για παράδειγμα τα ταξίδια είναι πιο πολύπλοκοι. Για να χαρτογραφηθεί με ακρίβεια ο ταξιδιωτικός τομέας, το λογισμικό πρέπει να αντιλαμβάνεται πράγματα όπως οι ζώνες ώρας, η διάρκεια πτήσης, οι ενδιάμεσες στάσεις και τα συναφή, μαζί με την επινόηση του σχεδίου όπως περιήγηση ή πρώτη θέση, δωμάτια πολυτελείας ή στάνταρτ προδιαγραφών, δίκλινα, μονόκλινα και πάει λέγοντας. Eτσι εξηγείται γιατί υπάρχει μία εντελώς διαχωρισμένη κάθετη αγορά για ταξίδια, αλλά μία, που πρώτα η Bing και τώρα η Google (με την εξαγορά του λογισμικού ΙΤΑ) μπορούν να διεκδικούν.

Για πολύ καιρό, η Google δεν χρειαζόταν να κάνει πολλά για να συνεχίσει να ηγείται στην αναζήτηση στο Internet, εστιάζοντας κυρίως στο τμήμα «πρόσβαση» της αποστολής που η ίδια διακηρύσσει ότι ανέλαβε «να οργανώσει την παγκόσμια πληροφόρηση και να την καταστήσει διεθνώς προσβάσιμη και χρηστική». Ομως το 2007, η πρωτοπόρος Microsoft αγόρασε τη Medstory και στη συνέχεια το 2008 την Powerset. Είχα επενδύσει και στις δύο, επομένως παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ωστόσο δεν διαθέτω εσωτερική πληροφόρηση για το τι επακολούθησε μετά τις εξαγορές και των δύο επιχειρήσεων.

H Medstory εμβαθύνει σε θέματα πρόληψης υγείας, συμπεριλαμβανομένης της γνώσης για τις σχέσεις ανάμεσα σε ιούς και θεραπείες, σε φάρμακα και συμπτώματα και σε αντενδείξεις. Η Powerset, ένα εργαλείο δημιουργίας και καλλιέργειας σχέσεων σε κάθε σφαίρα ενδιαφέροντος, ασχολείται με πολλά θέματα, αλλά εμβαθύνει λιγότερο.

Ολα αυτά συνέβησαν πριν από δύο χρόνια - ακριβώς πριν το Yahoo!!! παραδώσει τελείως την αναζήτηση, μεταβιβάζοντας αυτό το επιχειρηματικό κομμάτι στη Microsoft. Εκείνη περίπου την εποχή, ο κ. Μπιλ Γκέιτς εκστόμιζε ένα από τα πιο έξυπνα πράγματα που έχει πει έως σήμερα: «Το μέλλον της αναζήτησης είναι τα ρήματα». Αλλά αυτό το είπε σε ιδιωτικό δείπνο κι έτσι δεν διαδόθηκε ποτέ.

Για μένα, το νόημα είναι ξεκάθαρο: Οταν ο κόσμος ψάχνει δεν αναζητεί μόνο τομείς πληροφόρησης, αλλά ψάχνει και για δράση. Θέλουν να κάνουν κράτηση για μία πτήση, να κλείσουν τραπέζι σε ένα εστιατόριο, να αγοράσουν ένα προϊόν, να απαλλαγούν από ένα πονοκέφαλο, να παρακολουθήσουν κάποιο μάθημα, να διορθώσουν μία διαρροή, να επιλύσουν μία διαφορά ή ευκαιριακά να βρουν ένα πρόσωπο, που είναι περιζήτητο στο Facebook. Κυρίως θέλουν να βρουν κάτι, ώστε να κάνουν κάτι.

Υπ’ αυτό το πρίσμα,η Bing έκανε κάποιες επεμβάσεις για κάθετη ενσωμάτωση πληροφοριών. Εδώ και λίγους μήνες, η Google άρχισε να αντιδρά. Πρώτον, αγόρασε το λογισμικό ΙΤΑ, που παρέχει δεδομένα σε αρκετές ιστοσελίδες για κρατήσεις ταξιδιών, όπως η Hotwire, η Orbitz, το Kayak και το Bing. Οι περισσότεροι μεταπωλητές, που έχουν εκνευριστεί από το γεγονός ότι το εργαλείο της Bing στέλνει τους χρήστες απευθείας για κρατήσεις στις αεροπορικές και στα ξενοδοχεία, ανησυχούν περισσότερο για το τι προτίθεται να κάνει η Google.

Εν συνεχεία, τον περασμένο μήνα, η Google απέκτησε το Metaweb και τη βάση δεδομένων Freebase, που τη δημιουργεί ο ίδιος ο χρήστης. Ενώ λοιπόν η Powerset είναι ένα εργαλείο κατανόησης της φυσικής γλώσσας και διάρθρωσης «κάτω από το χαλί» (όπου μόνο οι προγραμματιστές μπορούνε να το δούνε), η Metaweb επιτρέπει στους συνεργάτες της και στους τελικούς χρήστες να δημιουργούν βάσεις δεδομένων ή να προσθέτουν πληροφορίες στις βάσεις που έχουν δημιουργήσει οι άλλοι.
Η Metaweb/freebase διαθέτει μια εκτεταμένη βάση δεδομένων για κινηματογραφικές ταινίες, τους ηθοποιούς που παίζουν σε αυτές, και τους παραγωγούς τους. Μπορείς να ρωτήσεις (και να πάρεις απάντηση) για τις «ταινίες που σκηνοθέτησε ο Ρομάν Πολάνσκι» και να πάρεις μόνο αυτές τις ταινίες - όχι και εκείνες στις οποίες έπαιζε και ο ίδιος. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό στο Google. Σύντομα θα μπορείτε.

Αλλες κατηγορίες που περιλαμβάνει είναι επιχειρήσεις (με υποενότητες όπως εργοδότες, βιομηχανίες και εργαζόμενοι), βιολογία, διαστημικές πτήσεις και πολλές άλλες, ενώ περιέχει και απεικονίσεις - όπως γραφήματα, χρονοδιαγράμματα και πίνακες - για το πώς μπορούν να συνδεθούν.

Τα περισσότερα πράγματα δεν υπάρχουν ξεχωριστά. Εχουν πολύπλοκη διασύνδεση με άλλα πράγματα και για να παρουσιάσουν την πληροφόρηση χρησιμοποιούν ρηματικές φράσεις, όπως για παράδειγμα «η επιχείρηση που εξαγόρασε η Google» αντί του «η επιχείρηση με την οποία η Google ανταγωνίζεται». Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κόσμο. Κι αυτό σημαίνει καλύτερες και πιο ουσιαστικές αποκρίσεις στην αναζήτηση.* Η κυρία Eσθερ Ντάισον, πρόεδρος της EDventure Holding, είναι ενεργός επενδύτρια σε μία σειρά νέων εγχειρημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνονται οι τομείς της τεχνολογίας της πληροφορικής, της φροντίδας για την υγεία, των ιδιωτικών αεροπορικών μεταφορών και των ταξιδιών στο διάστημα.
Copyright: Project Syndicate, 2010
Share |
Next previous home
 

©Copyright GreekPcTeam.info. All rights reserved. Άδεια Creative Commons