Δείτε πόση μνήμη χρησιμοποιούν τα addons σε Chrome

Live ΔΩΡΕΑΝ ολα τα αθλητικά γεγονότα(2015 updated)

Free Studio κατεβάστε, ... χωρίς να προβληματίζεστε!

Φτίαξτε Online Radio με το Shoutcast – Windows

Ελληνικό On-Line Εγχειρίδιο για Photoshop

http://assets.pestaola.gr/img5/adobe-photoshop-logo.png
 
1) Ελληνικό Εγχειρίδιο για Photoshop CS3

Πολλά χρήσιμα πράγματα από ένα επίσημο on-line εγχειρίδιο Photoshop CS3...

http://help.adobe.com/el_GR/Photoshop/10.0/

Εικόνα

2) Ελληνικό Εγχειρίδιο για Photoshop CS4

Πολλά χρήσιμα πράγματα από ένα επίσημο on-line εγχειρίδιο Photoshop CS4...

http://help.adobe.com/el_GR/Photoshop/11.0/

Εικόνα

3) Tips & Tricks

Συντομεύσεις για ZoomΓια να μεταβείτε άμεσα σε προβολή 100% της εικόνας σας, κάντε διπλό κλικ στο εργαλείο Zoom.
Για να προσαρμόσετε άμεσα την εικόνα στο μέγεθος της οθόνης, κάντε διπλό κλικ στο εργαλείο Hand.


Επιλέξτε το περίγραμμα του κειμένου σας
Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να κάνετε Command-κλικ (PC:Ctrl-κλικ) στο στρώμα Type στην παλέτα Layers.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να μεταβείτε στο μενού Select και επιλέξτε Load selection. Όταν εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου, κάντε κλικ στο OK και θα δημιουργηθεί μία επιλογή γύρω από το κείμενό σας.


Όξυνση του ζελέ
Τα εφέ τύπου ζελέ είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά και γίνονται τρισδιάστατα αν εφαρμόσετε το φίλτρο Unsharp Mask (επιλέξτε Sharpen από το μενού Filter).
Μάλιστα, δοκιμάστε τις παρακάτω τιμές και εκτελέστε το φίλτρο δύο διαδοχικές φορές: Amount:150%, Radius: 1 και Threshold:7.
Υπάρχει κι άλλος τρόπος.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Adobe Illustrator (ή το Freehand, ή το CorelDRAW) για να βάλετε το κείμενό σας σε ένα μονοπάτι, να το αποθηκεύσετε ως αρχείο τύπου EPS και να χρησιμοποιήσετε την εντολή Place του Photoshop (είναι στο μενού File) για να εισάγετε το κείμενο μαζί με το μονοπάτι του.


Μορφοποίηση συμβόλων στο Photoshop
Για να ρυθμίσετε εμπειρικά την απόσταση των χαρακτήρων από τη γραμμή βάσης (όπως πρέπει να γίνει για τα εμπορικά σύμβολα), φωτίστε το χαρακτήρα που θέλετε να επηρεάσετε και πατήστε Shift-Option-επάνω βέλος (PC: Shift-Alt-επάνω βέλος) για να μετακινήσετε το χαρακτήρα επάνω από τη γραμμή βάσης κα φυσικά, χρησιμοποιήστε την ίδια συντόμευση αλλά με το πλήκτρο κάτω βέλος για να μετακινήσετε το κείμενο κάτω από τη γραμμή βάσης (για περιπτώσεις όπως H2Ο, κτλ.)


Πώς να έχετε ρεαλιστικά χρώματα
Μια έξυπνη μέθοδος για να έχετε ρεαλιστικά χρώματα σε σημαντικές περιοχές μιας εικόνας, όπως δέρμα, γρασίδι, μαλλιά, ουρανός κτλ. είναι να ανοίξετε μια έγχρωμη εικόνα που περιέχει τέτοια θέματα καθώς χρωματίζετε την ασπρόμαυρη εικόνα σας. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε μέσα από το παράθυρο Color Picker να μετακινήσετε το δείκτη του ποντικιού στην έγχρωμη εικόνα, να πάρετε δείγμα από τα αληθινά χρώματα και να επιστρέψετε στην ασπρόμαυρη εικόνα την οποία μπορείτε να χρωματίσετε με βάση τα χρώματα που επιλέξατε.


Πότε να χρησιμοποιείτε την επιλογή ColorizeΗ μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το πλαίσιο Colorize του πλαισίου διαλόγου Hue/Saturation είναι όταν η εικόνα ή η επιλεγμένη περιοχή δεν περιέχει χρώμα. Η ενεργοποίηση αυτού του πλαισίου προσθέτει χρώμα στην εικόνα. Αν η εικόνα σας είναι ήδη έγχρωμη και απλά θέλετε να αλλάξετε το χρώμα της, δεν χρειάζεται να κάνετε κλικ στο Colorize, απλά μετακινηστε το δείκτη Hue γα να επιλέξετε ένα νέο χρώμα.


Εύκολο διάφανο φόντο
Παλιότερα, αν θέλατε να έχετε διάφανο φόντο σε μια εικόνα GIF που θα χρησιμοποιούσατε στο Web, θα επιλέγατε τον τύπο GIF89a και θα κάνατε κλικ στο χρώμα το οποίο θέλατε να είναι διάφανο. Τώρα πλέον δεν χρειάζεται να καταφύγετε στον τύπο GIF89a γιατί στο Photoshc μπορείτε να επιλέξετε ένα χρώμα φόντου το οποίο θα είναι διάφανο μέσα από το πλαίσιο διαλόγου Save for Web. Απλά χρησιμοποιήστε το εργαλείο Eyedropper για να κάνετε κλικ στο χρώμα που θέλετε να εμφανίζεται διάφανο και κατόπιν, στο κάτω μέρος του Color Table, κάντε κλικ στο πρώτο εικονίδιο από τα αριστερά για να κάνετε το χρώμα αυτό διάφανο. Μεγάλη ευκολία, έτσι δεν είναι;


Κατανόηση των στυλ στρωμάτων
Αν και τα περισσότερα στυλ στρωμάτων θεωρούνται ως εφέ φύλτρων (π.χ. glows, bevels, drop shadows, κτλ.), είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι ΔΕΝ εφαρμόζετε κάποιο φίλτρο. Εφαρμόζετε ένα εφέ σέ ολόκληρο το στρώμα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε μια εικόνα μιας μπάλας στο δικό της στρώμα και εφαρμόζετε το στυλ στρώματος Drop Shadow στο στρώμα αυτό. 'Οταν γίνει αυτό, οτιδήποτε κάνετε στη συνέχεια στο στρώμα αυτό θα έχει ακριβώς το ίδιο drop shadow με τη μπάλα. Ζωγραφίζετε μια γραμμή με το πινέλο; Αυτόματα αποκτά drop shadow. Σέρνετε μια ορθογώνια επιλογή και τη γεμίζετε με θάμπωμα; Να άλλο ένα drop shadow. Να θυμάστε, τα στυλ αυτά ονομάζονται στυλ στρώματος επειδή επηρεάζουν ολόκληρο το στρώμα.


Βγάλτε τις παλέτες από τη μέση
Αν οι παλέτες κατακλύζουν το χώρο εργασίας σας, υπάρχει ένας γρήγορος τρόπος να τις ενσωματώσετε στις ακμές της οθόνης. Απλά πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και κάντε διπλό κλικ στη γραμμή τίτλου της παλέτας που θέλετε. Αυτή θα κολλήσει αμέσως στην κοντινότερη ακμή της οθόνης, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στο κέντρο.


Εργασία με το στυλ στρώματος GlowΜήπως εφαρμόσατε κάπου το στυλ στρώματος Outer Glow ή Inner Glow και δεν είδατε να λάμπει τίποτα στην οθόνη ακόμα κι όταν αυξήσατε το Size σε 20 ή 30 εικονοστοιχεία; Αυτό συμβαίνει γιατί η προεπιλεγμένη ρύθμιση του Blend Mode για το στυλ στρώματος Glow είναι screen. Σε πολλές περιπτώσεις ανάλογα με τα περιεχόμενα των στρωμάτων που βρίσκονται κάτω από το στρώμα Glow, δεν θα μπορέσετε να δείτε καθόλου τη λάμψη. Πώς θα ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα; Απλά αλλάξτε το Blend Mode (στο πλαίσιο διαλόγου Glow Layer Style) από Screen σε Normal. Τώρα όταν αυξάνετε την τιμή του Size και του Spread θα βλέπετε εμφανή διαφορά.


Εναλλαγή μεταξύ των διάφορων παραθύρων PreferencesΑυτή είναι μια όχι και τόσο γνωστή συντόμευση που θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. 'Οταν ανοίξετε ένα από τα πλαίσια Preference του Photoshop (General Preferences, Plug-ins & Scratch Disks, Units & Rulers κτλ.), απλά πατήστε Command-N (PC: Ctrl-N) και θα εμφανιστεί το επόμενο σύνολο προτιμήσεων στο τρέχον πλαίσιο διαλόγου. Για να μεταβείτε πάλι στο προηγούμενο σύνολο προτιμήσεων, απλά πατήστε Command-P(PC:Ctrl-P)


Άλλα χρωματικά μοντέλα
Όταν είστε στο παράθυρο Color Picker και κάνετε κλικ στο πλήκτρο Custom (όπως κάναμε στο παράδειγμα), το προεπιλεγμε'νο χρωματικό σύνολο είναι το ΡΑΝΤΟΝΕ Solid Coated. Ωστόσο, το Photoshop συνοδεύεται από πολλά χρωματικά σύνολα. Για να επιλέξετε ε'να διαφορετικό χρωματικό σύνολο, κάντε κλικ και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού πάνω στο αναδυόμενο μενού Book και θα δείτε μια λίστα με χρωματικά σύνολα για να επιλέξετε αυτό που θέλετε.


Πριν και μετά το φίλτρο
Στο μεγάλο παράθυρο προεπισκόπησης φίλτρου που σας επιτρέπει να δείτε πώς θα εμφανίζεται η εικόνα σας όταν εφαρμοστεί πάνω της το επιλεγμένο φίλτρο αν κάνετε κλικ μέσα του θα εμφανιστεί η εικόνα πριν από την εφαρμογή του φίλτρου ενώ αν αφήσετε το πλήκτρο του ποντικιού θα δείτε πώς θα μοιάζει μετά. Επομένως έχετε το "πριν" και το "μετά" ενός φίλτρου.


Αλλάζετε το μέγεθος μιας εικόνας;
Αφήστε το Photoshop να κάνει τους υπολογισμούς.
Στο πλαίσιο διαλόγου image Size του Photoshop, υπάρχει ένα πλήκτρο που πολλοί χρήστες αγνοούν. Ονομάζεται Auto και να πώς δούλευει. Λέτε στο Photoshop τις γραμμές της οθόνης που θέλετε και την επιθυμητή ποιότητα της εικόνας (Draft, Good, ή Best) και αυτό θα κάνει τους υπολογισμούς για τη σωστή ανάλυση της εικόνας βάσει των επιλογών σας.
Να λοιπόν, τι κάνει το Photoshop: αν θέλετε οθόνη 133 γραμμών και επιλέξετε την υψηλή (Best) ποιότητα, διπλασιάζει τον αριθμό των γραμμών και ορίζει ανάλυση 266 ppi. Σε μέτρια (Good) ποιότητα, πολλαπλασιάζει τον αριθμό των γραμμών επί 1,5 και στην πρόχειρη (Draft) ποιότητα δίνει ανάλυση 72 ppi.
Όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη δυνατότητα, έχετε: υπόψη σας να αρχίζετε με εικόνες υψηλής ανάλυσης, 300 dpi ή μεγαλύτερης. Αν αρχίσετε με εικόνα 72 dpi και ζητήσετε 133 γραμμε'ς με υψηλή ποιότητα, θα οριστεί ανάλυση 266 ppi - όμως, στην εικόνα σας θα φαίνονται διακριτά τα εικονοοτοιχεία και μην εκπλαγείτε γι' αυτό αφού προσθέσατε ανάλυση που δεν είχατε αρχικά, οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι για πέταμα.


Όταν δεν δουλεύει το Warp TextΑν έχετε πληκτρολογήσει κείμενο το οποίο βρίσκετε ακόμα σε στρώμα κειμένου (με άλλα λόγια, δεν το έχετε ακόμα ψηφιοποιήσει και το Photoshop δεν σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Warp Text, μάλλον θα έχετε ενεργοποιήσει την επιλογή Faux Bold ή Faux Italic στην παλέτα Character.
To περίεργο είναι ότι όταν εφαρμόσετε αυτές τις εικονικές μορφοποιήσεις έντονης και πλάγιας γραφής, πολλές φορές μένουν ενεργοποιημένες ακόμα κι αν δεν τις χρησιμοποιείτε πλέον έτσι χρειάζεται να τις απενεργοποιήσετε χειροκίνητα από την παλέτα Character.
Όταν γίνει αυτό, η επιλογή Warp Text είναι και πάλι διαθέσιμη


Πώς να αναιρέσετε μια ενέργεια σε επόμενο άνοιγμα του Photoshop
Πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με τη δυνατότητα History του Photoshop, η οποία σας επιτρέπει να αναιρέσετε μέχρι 20 βήματα. Δυστυχώς όμως, όταν κλείσετε το Photoshop αυτές οι αναιρέσεις δεν είναι πλέον διαθέσιμες. Υπάρχει, ωστόσο, ένας τρόπος για να αναιρέσετε χρωματικές και τονικές επεμβάσεις μετά από μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.
Να πως: την επόμενη φορά που θα εφαρμόσετε μια αλλαγή τόνου οποιουδήποτε είδους (π.χ. μέσω των επιλογών Levels, Brightness/Contrast, Curves, Hue/Saturation, Color Balance ή άλλων), μην τις επιλέξετε από το μενού. Αντί γι' αυτό, μεταβείτε στο κάτω μέρος της παλέτας Layers και κάντε κλικ στο εικονίδιο New Fill ή στο Adjustment Layer. Αυτό είναι το κυκλάκι που είναι μισό μαύρο και μισό άσπρο. Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο μενού απ' όπου μπορείτε να επιλέξετε ποια τονική αλλαγή (ή γέμισμα) θέλετε να εφαρμόσετε. Θα εμφανιστεί ένα νέο ειδικό στρώμα στην παλέτα Layers με το όνομα της τονικής αλλαγής (π.χ. Color Balance). Όταν αποθηκεύσετε το έγγραφο σας και το ανοίξετε ξανά, το στρώμα Color Balance θα υπάρχει ακόμα. Για να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις του Color balance, κάντε διπλό κλικ επάνω του. Για να αναιρέσετε την ενέργεια, σύρετε το στρώμα Color Balance στα απορρίμματα.


Πώς να έχετε προβολή σε ακριβή κλίμακα
Αν θέλετε να δείτε το έγγραφο σας σε συγκεκριμένο ποσοστό ζουμ, μπορείτε να φωτίσετε το πεδίο προβολής (βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία του παραθύρου του εγγράφου), να πληκτρολογήσετε το ακριβές ποσοστό και κατόπιν να πατήσετε το πλήκτρο Enter.


Επιλέξτε ότι βλέπετε
Όταν έχετε πολλά αντικείμενα σε διαφορετικά layers στην επιφάνεια εργασίας σας (πχ πολλά αστεράκια) είναι λίγο σπαστικό να προσπαθείτε να μαντέψετε από την θέση του κάθε αντικειμένου σε ποιο layer είναι, για να το επιλέξετε κ να μπορέσετε να το μετακινήσετε... Απλούστατα, με επιλεγμένο το move tool, πάνω αριστερά στις ιδιότητές του checkάρετε το Auto select layer ώστε με κλικ στην επιφάνεια εργασίας να επιλέγεται αυτόματα το layer με τα αντικείμενα που θέλουμε.


Επιλογή ενός μόνο γράμματος από μια λέξη
Χρησιμοποιούμε πολλές φορές τη συντόμευση Command-κλικ (PC: Ctrl-κλικ) στο όνομα του στρώματος για να δημιουργήσουμε επιλογή γύρω από το κείμενο του. Με τον τρόπο αυτό επιλέγεται ολόκληρο το κείμενο. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να επιλέξετε μόνο ένα ή δύο γράμματα; Θα πρέπει πρώτα να ψηφιοποιήσετε την εικόνα σας πηγαίνοντας στο μενού Layer, επιλέγοντας Rasterize και κατόπιν Type.
Προσοχή, μη μπείτε στον πειρασμό να επιλέξετε το γράμμα χρησιμοποιώντας το εργαλείο Magic Wand, γιατί θα αφήσετε εκτός επιλογής μερικά εικονοστοιχεία κοντά στις ακμές του γράμματος.
Η σωστή τεχνική είναι η εξής:
Σχεδιάστε μια πολύ χαλαρή επιλογή γύρω από το γράμμα ή τα γράμματα που θέλετε να επιλέξετε (μην αγγίξετε τις ακμές τους, επιλέξτε έξω από αυτές). Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Command (PC: πλήκτρο Ctrl) και πατήστε ένα από τα πλήκτρα με τα βέλη του πληκτρολογίου. Το γράμμα σας θα επιλεγεί αυτόματα χωρίς να αφήσει εκτός επιλογής ούτε ένα εικονοστοιχείο, οπότε μπορείτε τώρα να το χρωματίσετε, να το μετακινήσετε ή να το κάνετε ό,τι άλλο θέλετε.


Εκτύπωση κείμενου από το PhotoshopΠολλοί ρωτούν γιατί υπάρχουν τα εφε κείμενου αφού δεν μπορεί να εκτυπωθεί κείμενο από το Photoshop. Πάντα ρωτάω: "Ποιος σας το είπε αυτό;" και συνήθως απαντούν "Κάποιος απ' το γραφείο".
Κανόνας #1: Μην ακούτε αυτούς που λένε "Δεν μπορείς".
Κανόνας #2: Μην ακούτε κανέναν από το γραφείο σας.
Το κείμενο του Photoshop μπορεί άνετα να εκτυπωθεί, αρκεί να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες:
(1) Αν πρόκειται να ψηφιοποιήσετε το κείμενο σας, εκτυπώστε το με ανάλυση 200 ppί τουλάχιστον.
(2) βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε ψηφιοποιημένους χαρακτήρες μικρού μεγέθους αν πρόκειται να τους εκτυπώσετε. Στις 12 στιμές, το ψηφοποιημένο κείμενο είναι πολύ μικρό, ενώ δεν γίνεται συζήτηση για ακόμα μικρότερα μεγέθη. Στους χαρακτήρες 72 στιγμών και πάνω, τα αποτελέσματα είναι τέλεια!
(3) Αν πρόκειται να εκτυπώσετε μια εικόνα (με κείμενο) απευθείας από το Photoshop (ή πρόκειται να την αποθηκεύσετε σε μορφή PDF για να την εκτυπώσετε αργότερα), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρακτήρες μικρού μεγέθους στο κείμενο σας αν τους αφήσετε σε διανυσματική (vector) μορφή.
Αυτό γίνεται αν απλά ΔΕΝ τους ψηφιοποιήσετε.


Επαναφορά των τελευταίων σας ρυθμίσεων
Αν εργάζεστε σε ένα έργο του Photoshop και εφαρμόσετε Levels ή Curves κτλ. και κάνετε κλικ στο οκ, όταν ανοίξετε ξανά το πλαίσιο διαλόγου αρχίζετε και πάλι από το μηδέν. Για παράδειγμα, αν εφαρμόσετε μια προσαρμοσμένη καμπύλη, κάνετε κλικ στο οκ και μεταβείτε ξανά στο πλαίσιο διαλόγου Curves, θα δείτε ότι είναι επιλεγμένη η προεπιλεγμένη ευθεία. Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος για να επαναφέρετε τις τελευταίες ρυθμίσεις που κάνατε σε ένα πλαίσιο διαλόγου απλά κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Option (PC: πλήκτρο Alt) όταν χρησιμοποιείτε τη συντόμευση πληκτρολογίου. Για παράδειγμα, για να εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Curves με επιλεγμένη την τελευταία καμπύλη που εφαρμόσατε, πατήστε Option-Command-M (PC: Alt-Control-M) αντί για απλά Command-M (PC: Ctrl-M), που είναι η κανονική συντόμευση πληκτρολογίου.


Σχεδίαση ευθειών
Αν έχετε πρόβλημα στη σχεδίαση ευθειών με τα εργαλεία του Photoshop, να ένα μικρό τρυκ που θα σας βοηθήσει. Αντί να σέρνετε το εργαλείο, απλά κάντε κλικ μία φορά στο σημείο όπου θέλετε να αρχίσετε και κατόπιν μετακινηθείτε στο σημείο όπου θέλετε να τελειώνει η ευθεία, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift, κάντε κλικ και το Photoshop θα σχεδιάσει αυτόματα μια ευθεία γραμμή μεταξύ των δύο σημείων.


Πώς να κάνετε ευδιάκριτα τα μικρά γράμματα των εικόνων για το Web
ονομάζεται "Sharp" και είναι διαθέσιμο από το μενού Anti-aliasing της γραμμής επιλογών, όταν έχετε επιλεγμένο το εργαλείο Type.


Επαναφορά στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Photoshop
Θα θέλατε να επαναφέρετε το Photoshop στις αρχικές του ρυθμίσεις αυτές που είχε αμέσως μετά την εγκατάσταση του; Μπορείτε να το κάνετε εύκολα κρατώντας πατημένα τα πλήκτρα Shift-Option-Control (PC: Shift-Alt-Control) καθώς ανοίγετε το Photoshop. Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο διαλόγου που θα σας ρωτήσει αν θέλετε να επαναφέρετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Photoshop.


Θέλετε να αυξήσετε το μέγεθος του καμβά;
Ενεργοποιήστε το πεδίο Relative
θέλετε να αποφύγετε τους υπολογισμούς όταν είστε στο πλαίσιο διαλόγου Canvas Size για να μεγαλώσετε το χώρο της εικόνας σας; Απλά ενεργοποιήστε το πλαίσιο Relative και πληκτρολογήστε πόσο χώρο θέλετε να προσθέσετε, αντί να υπολογίζετε το χώρο ξεχωριστά για κάθε διάσταση.


Γιατί είναι σημαντικό το feathering
Η επιλογή Feathering επηρεάζει τις ακμές της επιλογή σας και ο κυριότερος λόγος χρήσης της είναι για να απαλύνει τη μετάβαση μεταξύ της επιλογή σας και της περιοχής που την περικλείει. Χωρίς την επιλογή αυτή, θα υπήρχε ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της επιλογής σας και του φόντου.
Η τεχνική αυτή χρήσιμοποιείται ευρέως στην επεξεργασία φωτογραφίας όπου πρέπει να εξομαλυνθούν οι μεταπτώσεις σε περιοχές που έχουν αντιγραφεί και επικολληθεί ή για να εξαφανιστούν ελαττώματα ή ανεπιθύμητα αντικείμενα στις φωτογραφίες.


Φόρτωση επιλογών
ζητάω πολλές φορές να δημιουργήσετε επιλογή γύρω από τα περιεχόμενα ενός στρώματος κάνοντας Command-κλικ (PC: Ctrl-κλικ) στο όνομα του στρώματος στην παλέτα Layers. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια μέθοδο για να φορτώσετε κανάλια άλφα ως επιλογή. Απλά μεταβείτε στην παλέτα Channels και κάντε Command-κλικ (PC: Ctri-κλικ) σ' ένα κανάλι για να το φορτώσετε αμέσως ως επιλογή. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να πατήσετε Option-Command-4 (PC: Alt-Control-4) για να φορτώσετε το πρώτο κανάλι άλφα. Αν έχετε αποθηκεύσει και άλλα κανάλια άλφα, μπορείτε να πατήσετε 5, 6 κτλ.


Γιατί εκτελούμε το φίλτρο Lighting Effects στο στρώμα Background
συχνά εφαρμόζουμε το φίλτρο Lighting Effects στο στρώμα Background αντί σε ένα νέο κενό στρώμα. Αν δοκιμάσετε να εφαρμόσετε το φίλτρο Lighting Effects σε ένα κενό στρώμα, θα πάρετε ένα μήνυμα λάθους που σας λέει ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η εντολή επειδή η επιλεγμένη περιοχή είναι άδεια ("Could not complete the Lighting Effects command because the selected area is empty"). Έτσι είναι, ένα νέο στρώμα είναι απλά ένα άδειο, διαφανές στρώμα. Ωστόσο, το στρώμα Background είναι γεμισμένο με άσπρο χρώμα, οπότε μπορείτε να εφαρμόσετε εκεί το φίλτρο. Να γιατί εκτελούμε το φίλτρο στο στρώμα Background, φορτώνουμε την αρχική μας επιλογή και κατόπιν την τοποθετούμε στο δικό της στρώμα.


Επιλογές ακριβείας
Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων το ακριβές μέγεθος μιας επιλογής που θέλετε να κάνετε, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να πραγματοποιήσετε εύκολα αυτήν την επιλογή. Ο γρηγορότερος και απλούστερος είναι να επιλέξετε το εργαλείο RedaagyJar Marquee, να ανοίξετε την παλέτα Info (συντόμευση: πατήστε F8) και καθώς σέρνετε την επιλογή σας, να κοιτάτε στην κάτω δεξιά γωνία της παλέτας Info όπου εμφανίζεται η ένδειξη του πλάτους (W, από τη λέξη Width) και η ένδειξη του ύψους (Η, από τη λέξη Height) της επιλογής σας. Καθώς σέρνετε, θα βλέπετε (σε πραγματικό χρόνο) το μέγεθος της επιλογής σας να εμφανίζεται στη μονάδα μέτρησης που είναι επιλεγμένη (ίντσες, εικονοστοιχεία ή ότι άλλο έχετε επιλέξει).


Επιλογές ακριβείας, δεύτερη μέθοδος
Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε μια επιλογή συγκεκριμένου μεγέθους είναι να κάνετε κλικ στο εργαλείο Rectangular Marquee και να αλλάξετε το στυλ από το αναδυόμενο μενού Style της γραμμής επιλογών. Εξ ορισμού είναι επιλεγμένο Normal, αλλά αν επιλέξετε Fixed Size, μπορείτε να πληκτρολογήσετε το επιθυμητό μέγεθος στα πεδία Width και Height που βρίσκονται στα δεξιά του αναδυόμενου μενού της γραμμής επιλογών.
Τώρα, όταν κάνετε κλικ με το εργαλείο Rectangular Marquee σε κάποιο σημείο της εικόνας, θα εμφανιστεί μια επιλογή με το προκαθορισμένο μέγεθος.


Θέλετε να καμπυλώσετε το επάνω ή το κάτω μέρος μιας εικόνας;
Περιστρέψτε την πρώτα.
Αν θέλετε να καμπυλώσετε το επάνω ή το κάτω μέρος ενός αντικειμένου (ή ψηφιοποιημένου κειμένου), να ένας γρήγορος τρόπος. Αρχίστε χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα Free Transform και περιστρέψτε την εικόνα κατά 90° CCW. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το φίλτρο Shear (βρίσκεται στο μενού Filter, υπομενού Distort) για να καμπυλώσετε το αντικείμενο προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Φυσικά, αφού εκτελέσετε το φίλτρο, θα πρέπει να περιστρέψετε ξανά την εικόνα κατά 90° CW για να εμφανίζεται σε όρθια θέση.


Δημιουργία νέου εγγράφου με τις παραμέτρους του τρέχοντος εγγράφου
Αν κάνετε συχνά κολάζ εικόνων, η συμβουλή αυτή θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. Για να δημιουργήσετε ένα νέο έγγραφο ιδίου μεγέθους, ανάλυσης και χρωματικού προτύπου με το τρέχον έγγραφο, μεταβείτε στο μενού File και επιλέξτε New.
'Οταν ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου New, μεταβείτε στο μενού Window και επιλέξτε Documents. Θα δείτε μια λίστα με όλα τα ανοιχτά έγγραφα. Επιλέξτε το έγγραφο που θέλετε και το Photoshop θα συμπληρώσει βάσει αυτού τις τιμές του μεγέθους, της ανάλυσης και του χρωματικού προτύπου στα αντίστοιχα πεδία του πλαισίου διαλόγου New.
Τώρα μένει μόνο να κάνετε κλικ στο ΟΚ.


Χρήση του φίλτρου Clouds
Το φίλτρο Clouds δημιουργεί ένα τυχαίο μοτίβο από σύννεφα που βασίζεται στο τρέχον χρώμα του πρώτου πλάνου. Τα σύννεφα που δημιουργούνται από το φίλτρο Clouds είναι αρκετά αραιά, οπότε αν θέλετε πυκνότερα σύννεφα επιλέξτε αντί του φίλτρου Clouds το φίλτρο Difference Clouds.

Share |
Next previous home
 

©Copyright GreekPcTeam.info. All rights reserved. Άδεια Creative Commons